What Do you think about The Malaysian :)

Hai and Assalammualaikum :)

Sehingga berjumpa lagi readers yang ku kasihi.. ade orang tak? krik* krik * bunyi cengkerik menemani diriku..
Seperti biasa , aku post sesuatu kat blog bila aku bosan , rasa macam nak menari gangnam style setiap saat,minit,jam , Hari,Tahun,dekad,Abad...
SO? sejak kebelakangan ni aku ada hobi yang mungkin korang takde :P , haha , aku suka baca Yahoo!Anwser lagi-lagi kalau ia berkaitan dengan Pelancongan Malaysia ..Well , itu aku ~.~
bila aku baca-baca ,aku selalu dapat komen yang mengatakan orang Malaysia "Less-Friendly" are you serious bro?! so sebagai rakyat Malaysia yang baik dan berdaulat akan ku catitkan sesuatu untuk kesemua rakyat Malaysia! tak kisahlah awak orang negeri manapun..


Picture: oh! LAWAK

So , aku kan hebat? jelajah 1 Malaysia ..dari Perlis sampai ke Pendalaman Sabah aku dah pergi :)
So this is what I think about the people and their states..

Perlis/Kedah/Pulau Pinang

Bukan aku nak mengagungkan orang Perlis/Kedah ..tapi realiti diorang memang peramah and mudah didekati..and paling best orang-orang dekat sini sangat-sangat mematuhi disiplin (lagi-lagi orang perlis) takde rempit woii! kedai tutup pukul 10.00 .. serious! haha, But the best Thing is view dekat sini , MasyaAllah! ,lagi-lagi kalau korang tidur homestay..kau bangun subuh .. kau nak ambil wuduk kan , pakcik homestay ajak sembahyang..baguslah orang perlis ni ..(Homestay depan Masjid) nak kata penuh taklah , tapi dalam 5-6 saf jugaklah , bangga aku dengan orang-orang utara ni.. Kedah pon sama..even tk tidur tapi singgah di kedai makan kami dilayan dengan baik..peramah gilaagilagila..
So kalau nak cari calon bini , aku syorkan carilah org Utara nooo.. hehe,bilalh ceq nak mai situ lagi kan?


Terengganu/Kelantan:

And seperti yang diketahui ..orang Kelantan /Terengganu pun ada keistimewaan diorg..antaranya..diorg ni jenis yang humble , duit diorg nie sebenarnya $$ tapi diorg suka hidup bersederhana..itulah budaya mereka..makanan diorg? umphh! sedap la ! first time makan puyu goreng * terus tersengat ..
and satu lagi kalau korg perasan org ganu kita ~ and Kelate ni comel-comel belako .. Kulitnya putih mulus gitu .. kalah lisa surihani,Siti Nurhaliza ... * sowwy ! haha


Org Negeri Sembilan/Melaka :

*Ye le..kau je le.. haha , aku selalu buat andaian yang diorg ni start gune perkataan EEE kat belakang..contoh ape..ye? tak gitu? hehehehe *facepalm!
Orang Negeri Sembilan sangat berpegang kuat pada budaya diorg , itulah aku salute! Orang-orang kat sini sangat2 pembersih especially Melaka :P , kalau pergi Tandas Awam kat kedai2 tuh .. memang korang melepas dengan nyaman lah eii .. and the best thing is , my Keturunan came from Melaka :) sebab tulah Melaka sentiasa dihatikuuu , and well said diorg maju .. lebih maju dari Selangor..mungkin pada kadar saiz diorg yang kecil..


Selangor / Perak / Johor :

Selangor! apa yang ada kat selangor? bangunan tinggi2 jek..apa kau memang buta negara ke? Selangor ni orang dia boleh dikatakan Urbanlah gak.. urban2 pun diorg suka makanan kampung , well ;D , kami sentiasa ingat asal usul nenek moyang kami yang tercinta ini! Kalau pergi kedai Makan Lauk2 tuh ,memang penuhlah ..lain pula dengan situasi di negeri-negeri Terengganu or Kelantan..maybe dorg prefer untuk makan rumah kot..
Perak : well , diorg lebih kurg macam orang selangor and well so does Johor,cuma Johor ni best..diorg kebanyakan still lagi boleh berbahasa Jawa dengan petah! even keturunan diorg dah berabad di Tanah Melayu.



Sabah/Sarawak :

Well to be honest , they are really really polite.. macam dekat semenanjung perkataan "BAB*"adalah biasa tapi disana mereka tidak ... mereka sangat-sangat melarang anak diorg cakap mencarut..pernah sekali cikgu aku dari Sarawak cerita, kalau mencarut nanti mak dye masukkan cili dalam mulut *Mak oii! gila garang , Haha,But itulah cara mendisiplinkan anak :)
Adakah anda tau dalam banyak2 negeri Di Malaysia ni : orang Sabah dan Sarawak mempunyai jangka hayat yang terpanjang , disebabkan faktor environment yang sihat and juga kerja usaha diorg yang kuat * pernah sekali aku nampak nenek dalam likungan 70-an memanjat bukit di pendalaman sambil bawa bakul yang ada banyak buah .. anak muda sekarang ? tah2 angkat bakulseminit pun dah tak larat,,,keh3 ..termasuklah aku * Hai!

Pahang.

Well diorg special sikit :P .. kat Pahang memang awsome! kau pergi sana lagi-lagi shopping dah macam KL ..cuma tak sesak la .. Orang Pahang kalau bab Makan ,diorglah terbaik! pada aku * cause , tahlah Makanan dhlah sedap2 ..murah pula..Pernah Sekali aku makan ngan adik aku kat kedai Apatah ..aku tk cukup duit diorg kata takpe..padahal RM5 kot.. syukurlah , Thanks org Pahang! dan semestinya orang Pahang ramai yang cantik2 ( Macam Kelantan , kata Negeri Pantai Timur kan ^^ )
So,End..



Orang Malaysia sangat Unik and terserlah berbagai ragam.. tapi aku tulis yang baik-baik je , tkbaik memburukkan orang lain .. Betul? betul! Haha..
okelah itulah Post untuk harini , Assalammualaikum! :D